Bli jourhem

Ett sätt att hjälpa vår verksamhet är att anmäla sig som jourhem. Då tar du hand om en katt ifrån oss i väntan på att katten hittar ett permanent hem. Ett jourhem kan behövas för alla sorts katter, både keliga som rädda katter men störst är behovet av hem till katter som behöver tid på sig att lära sig att lita på människor. Detta tar i genomsnitt ca 3-4 månader. En fördel (ej krav) är om du har andra katter. Glöm inte att vaccinera dina egna katter. Örebro Katthem betalar vaccinering, ev. veterinärvård och kastrering av den omhändertagna katten. Mat och kattsand kan vi tyvärr inte bidra med, såvida du inte tagit hand om många katter. Hör av dig så hjälper vi dig att hitta den katt eller de katter som passar bäst i ditt hem!

Hur är det att vara jourhem?

Jourhem innebär ett tillfälligt hem

för en eller fler hemlösa katter som inte kan tas in på katthemmet eller som är i behov av extra omsorg.

Det handlar ofta om lite rädda/skygga katter

som behöver lugn och ro samt en stabil människokontakt för att få förtroende för människor igen. Det kan också vara katter som akut behöver någonstans att ta vägen.

Som jourhem kommer du att få en kontaktperson

som kan ge dig råd, hjälp och stöd. I samråd med din kontaktperson tas alla beslut gällande katten. Du kommer att få så mycket information som möjligt av oss om kattens bakgrund för att ge er de bästa förutsättningarna inför den nya bekantskapen.

Vi kommer att tilldela dig en katt som passar

den kattvana du har, eftersom vissa katter kan vara mycket skygga och kan upplevas som lite aggressiva. I vissa fall behövs någon som är hemma hela dagarna för vård av sjukdom eller andra behov.

Katterna behöver mer eller mindre veterinärvård.

Alla könsmogna katter kastreras, ID-märks och vaccineras. Örebro Katthem samarbetar med veterinär Karin Simonsson i Fjugesta och kommer att stå för de kostnaderna. De flesta katter är i behov av behandling mot öronskabb samt avmaskas, något som sköts i jourhemmen. Är du ovan med att utföra detta kan du kontakta din respektive kontaktperson för att få råd, handledning och eventuell hjälp med åtgärden. All medicin som behövs står Örebro Katthem för.

Som jourhem får du vid behov bidrag

med kattmat och kattströ från katthemmet. Detta gäller först och främst dig som tagit hand om många katter. På grund av vår ansträngda ekonomi kan vi inte erbjuda dig något ekonomiskt stöd. Kattmaten kommer från våra sponsorer.

Katten tillhör Örebro Katthem

och det är genom oss som all utplacering i varaktiga hem sker. De bestämmelser som gäller för katter bosatta på katthemmet gäller även för katter placerade i jourhem. Din kontaktperson kommer att informera dig mer om detta och se till att missförstånd inte uppstår. (Du får mer än gärna leta efter permanenta hem till katten, eller kanske rentav adoptera den själv, men adoptionen måste godkännas av din kontaktperson.)

Tips för dig med skygg jourhemskatt

  1. Förberedelser innan katten kommer hem

    Ställ i ordning en tom kartong med något att ligga på. Ta en modell större och vänd den så att det blir en liten öppning fram och ett krypin att dra sig undan i. Obs! Ej banankartong, dessa är besprutade med gift!

    Ställ fram en låda med kattsand och matskålar. Ta bort mattor från golvet och blommor från fönster.

  2. När katten kommer

    Ställ in kattburen i rummet och öppna och gå ut från rummet så katten får gå ut i lugn och ro och inte blir stressad. Dra gärna för gardiner eller dra ned persienner. En katt som kommer direkt utifrån har aldrig sett ett fönster och tror att den kan ta sig ut där och kan hoppa mot rutan och skada sig.

  3. Första tiden

    Katten kommer antagligen att fräsa åt dig och springa in i sin kartong och gömma sig när du kommer in i rummet. Prata ändå med katten och låt den bli van vid din röst. Skapa gärna rutiner, t ex att tömma lådan först och sedan fylla på mat. Prata med mjuk röst och gör inga häftiga rörelser som skrämmer katten.

    Får du ögonkontakt med katten så kom ihåg att blinka långsamt med ögonen. Det betyder på kattspråk att du är snäll. Att stirra en katt stint i ögonen betyder att man är aggressiv och utmanande. Träng absolut inte in katten i ett hörn utan gå undan så att katten får passera och springa in i sitt trygga bo. Det går aldrig att tvinga katter, bara att locka till umgänge på kattens villkor.

  4. När katten börjar sluta fräsa

    Efter en tid börjar katten bli lite nyfiken på dig när du kommer in i rummet och stannar kvar utanför kartongen även när du finns i rummet. Är det en yngre katt kan man nu försöka få igång katten att leka. Prova med vippa, pälsmöss eller att försiktigt rulla med en liten boll.

  5. Mat

    De flesta hittekatter föredrar våtfoder och förstår sig ibland inte på torrfoder. De brukar äta det allra mesta. De äter massor i början då de tror att de kanske inte kommer att få något mer på ett tag och bäst att äta när det finns. Detta brukar lugna ner sig efter ett tag. Första tiden äter de bara på natten, när allt är lugnt.

  6. Hygien

    De allra flesta katter som levt ute en längre tid klarar att gå på låda alldeles galant. Sandlådan är ju det som är mest likt att göra i naturen. Har man tagit bort mjuka material från rummet innan, går katten på låda redan första natten.

  7. Att stryka på katten

    Man kan försiktigt börja stryka katten över ryggen när katten äter. Nudda den lite i början och träna sedan varje dag på att stryka lite mer. Efter ett tag kommer katten på att det faktiskt är skönt och börjar då försiktigt nosa mer och mer.

  8. Träna på att lyfta

    Att träna att lyfta en katt går till på samma vis som när man börjar stryka på den. Börja med att bara greppa om den och släpp. Försök sedan lyfta lite mer och mer.

  9. Att få in en skygg katt i transportbur

    Det här är bland det svåraste, särskilt med tanke på att stressa katten så lite som möjligt. Ett bra sätt är att utrusta sig med handskar och en stor badhandduk. Det är bra om man är två personer som hjälps åt. En person kastar badhandduken över katten, greppar runt och lyfter in den i buren. Den andra personen håller buren och håller den så tätt som möjligt så att det hela sker så fort som möjligt. Stoppa in handduken med katten. När katten väl är inne i buren brukar den lugna sig ganska fort och kryper under badhandduken. Måste man t ex till veterinär är det ett bra sätt.

  10. Hur lång tid tar det?

    Detta är ju individuellt för varje katt. Man får räkna med 3-4 månader och i bland mer för vissa individer. För katter som haft ett hem och sedan gått hemlösa går det oftast mycket snabbare.

  11. Det viktigaste

    Att katten får känna att den är "älskad för det den är". Som min veterinär så klokt säger: "-Det är bara kärlek dom behöver." Katter är mycket känsliga för sinnesstämningar så de vet precis om man är på dåligt humör. De "läser av" en redan i dörren.

Anmälning

Vill du bli jourhem så fyll i formuläret nedan. Vi kommer att kontakta dig när det finns en katt som passar dina förutsättningar.

Fyll i formulär
Formulär för att bli jourhem
Kontakt

infosnabelaorebrokatthem.com

Bild på Svekatts Logga som går till deras hemsida Bild på Vilse.nus Logga som går till deras hemsida Bild på SVERAKs Logga som går till deras hemsida Bild på SKKs Logga som går till deras hemsida Bild på IFs Logga som går till deras hemsida Bild på logga för Heymans djurskyddsstiftlese och länk till deras hemsida