Tessika

Hona. Svartsmoke med några vita strån på bröstet. Troligen född 2007. Vill bli utekatt på landet. Vill ha kattsällskap. Kelig och mysig med andra katter. Kelig och go med människor, men lite blyg. Rädd för hundar. Försäkrad. Upphittad vid ett sommarstugeområde utanför Kolsva. Inkom genom Djurens Rätt i Västerås.

Kontaktperson: Josefin Johnsson, 070-218 63 12 (endast sms)
151115: "Tessika är en speciell dam med starka åsikter. Perfekt för den som vill ha en väldigt självständig och inte påträngande katt. Hon tar inte själv kontakt med sin människa, hon kräver aldrig att få kela men älskar att gosa när man går fram till henne. Man ska klia, knåda och riva hårt i nacken och på rumpan, gärna hur länge som helst! Men hon är stenhård på 2-sekunders-regeln - kliar man mer än 2 sekunder på samma ställe får man en ilsken blick och riskerar en snyting ;) Hon gosar gärna i famnen korta stunder, då lutar hon sig emot en och man ska snosa henne bakom örat och klia i nacken. Men pussar anses avskyvärda ;)

Tess må vara härlig, men hon är varken den mest snabbtänkta eller smarta katt jag träffat. Inte så lättlärd utan kör sitt eget rejs. Hon behöver betänketid för hur hon ska hantera ett möte när hon är på golvet, för att våga stå kvar eller sakta komma fram för lite gos, annars smiter hon kvickt iväg. Hon utvecklas sakta hela tiden och behöver ett hem med stor förståelse, nån som accepterar hennes avvaktande sätt fullt ut och som vill jobba vidare med hennes trygghet. Tess bör däremot inte bo med barn eller sprallig hund. Hon är en stillsam katt. Hon leker gärna men orkar bara några få minuter, då fäktar hon gärna efter snören och fjädrar, sen tröttnar hon. Ibland kör hon jagalekar eller en kort brottningsmatch med nån kattkompis. Hon skulle behöva leka och motionera oftare men är väldigt dålig på att aktivera sig och tröttnar fort, för att sen gå runt och klaga över tristessen. Hon behöver tillgång till att gå ut för att få den stimulans hon behöver, det visar hon tydligt. När hon följer med till sommarstugan får hon vara ute på innätade altanen där allt är spännande och hon är då mycket mer framåt när hon är inne och går omkring och spinner av lycka. Det är tydligt att det är utevistelse hon finner lyckan i. Balkong eller altan räcker inte. Hon bör bo med minst en kattkompis, gärna flera. Hon är lite bossig och tycker inte om katter som är som plåster och förföljer henne, utan en lämplig kompis till henne är ganska lugn, ska vilja busa lite då och då men helst ligga tätt intill henne och mysa.

Tess svarar positivt på om man härmar en katts små signaler/kroppsspråk när man tar kontakt med henne, eventuell osäkerhet hos henne släpper lättare då. Som t.ex. luta sig framåt och vika huvudet åt sidan några gånger som för att visa att man vill stångas, då reser hon nacken och knockar huvudet mot en och visar samma lugna uppskattning som när hon gosar med sina kattkompisar.

Tess gillar mat. Lite för mycket. Hon är van vid fri tillgång på torrfoder som hon får pilla upp ur aktiveringsgrejer, det går bra, men kan inte hantera att få det serverat i skål, då äter hon ALLT och kräks istället. Hon äter dock mestadels blötmat som hon hushåller väldigt duktigt med.

Tessika är inte en katt för vem som helst, men den som accepterar henne fullt ut kommer finna mycket glädje i hennes sällskap och älska henne högt!" /Josefin, kontaktperson och jourhem

Äldre info om Tessika:

131208: "Tess har utvecklats till en fisförnäm och högfärdig dam! Tar man det lugnt och mjukt så får man gärna kela genom att stångas med henne. Stångas man med henne likadant som hon gör med andra katter så får man både krama henne och mysa med näsan inburrad i hennes päls. Knåda och klia framförallt i nacken är också oerhört skönt! För hastiga rörelser är dock inte uppskattat, då smiter hon snabbt iväg. Hon hoppar inte självmant upp i knät men lyfter man dit henne så parkerar hon sig och låter sig glatt knådas och klias en stund tills hon vill ner och göra annat.
Leker gör hon helst med en kattkompis, med små påskägg eller med fjädrar i snöre. Hon är en tjockis och ska inte ha torrfoder i matskål, då äter hon för mycket och för ofta. Hon behöver blötmat, och det torrfoder hon får serveras i hemmagjorda aktiveringsprylar som hon måste fiska upp maten ur bit för bit.
Innätad balkong/altan är något Tess älskar att vara på, annars skulle utevistelse berika hennes liv väldigt mycket då hon kan vara lite svår att roa.

Hon sover gärna ihop med andra katter och kan även busa lite med dom. Tessika passar hos den som är mycket lugn i sitt sätt och rörelsemönster och som vill ha en självständig katt som man själv får ta kontakt med när man vill det. Hon är behaglig och pryder hemmet med sin närvaro och mycket egna charm!" /Josefin, kontaktperson och jourhem

100203: "Tessika är en näpen liten dam som kom till mig som skyggis. Då hon hade både öronskabb och mask efter att ha gått ute, fick hon bo i karantän i mitt badrum och få behandling. Behandlingen var strålande, för efter avslutad sådan så hade jag en rund glad kisse som gick från skyggis till total kelgris. Tessika tycker om andra katter, hon kommer som ett skott och buffar sig mot dem och gnider kinden sin mot deras, om hon får. Här hemma har jag haft turen att ha två medelålders kattherrar som milt överseende har tagit emot hennes översvallande ömhetsbetygelser, för Tess vågar inte riktigt gå fram till en alltför dominant eller revirhävdande katt (jag har sådana också). Tess kan vara lite blyg, mot oss människor, så man får åtminstone till en början locka och peppa henne en stund innan hon kommer fram. Här hemma har vi sonika puttat fram henne försiktigt, och det går bra. Väl framme gosar hon mer än gärna, och spinner så högt att det nästan låter som en fågels drillande. Lite dregel kan också komma från mungipan, för hon älskar verkligen att gosa! Man kan klappa och klia henne precis överallt, och bära går bra det också. Det är som att bära omkring på en liten jetmotor, som hon spinner." Ulla, tidigare jourhem