Varför kissar kissen på andra ställen än sin kattoalett?

Vanligtvis när det gäller friska djur som kissar på otillåtna ställen så handlar det nästan alltid om protester mot än det ena än det andra.

Kattens bästa sätt att visa sitt missnöje mot något är att kissa där den inte får. Undantag naturligtvis när man misstänker att det kan handla om problem med urinvägsinfektioner, njurar, diabetes eller andra kroppsliga fysiska fel. Uppsök alltid då veterinär eller ring och berätta om symptomen. I annat fall så kan du checka av följande eventuella anledningar till kissproblemet.

Vad protesterar den mot eller vad utlöser kissandet?
Detta är den absolut viktigaste anledningen som man bör lägga största vikten av att hitta. Vad händer innan katten kissar och vad hände katten/familjen innan kissandet började?

Är det någon av följande anledningar som orsakar kissandet?
Har någon ny familjemedlem kommit in i familjen, något nytt djur, barn etc?
Någon som katten tycker illa om eller som tar för sig mer uppmärksamhet? Titta lite här också på vems säng eller sovplats katten kissar i? Vems skor och kläder?
Har husse/matte jobbat extra mycket och varit borta långa perioder när katten varit ensam och till följd av det känt sig ledsen, undanskuffad och haft det långtråkigt?
Är det ordentligt rent i lådan? Trivs katten med sanden? Har man bytt ut sanden mot någon ny sort mot innan? Finns det flera kattlådor än en, om det är flera katter? Har det kanske hänt något med diarré när katten var dålig så att den kopplar ihop lådan med något obehagligt? En viss färg på lådan vid händelsen?
Är kattlådan på ett bra, lugnt och avskiljt ställe? Ex badrummet eller har den lådan i närheten av matplatsen och därav inte vill kissa i lådan?

Har det hänt någon incident nyligen innan kissandet började?
Är det något som hänt i familjen? Bråk, missämja eller att någon är ledsen som katten känner av och också oroas av? Har någon gått bort eller annan flockmedlem försvunnit som stått katten nära, kattungar etc?
Är katten okastrerad och ger ifrån sig starkt doftande kiss så övriga katter inte längre vill gå på lådan? Eller strilar katten p g a könsmognad och revirtänkande?
Handlar problemet om en katt som tagits mycket tidigt och helt enkelt inte har fått lära sig av mamman hur det är att vara rumsren? Alternativt en utekatt som aldrig använt kattoalett? Jag är dock av den åsikten att katten är så renlig att den lär sig att gå på toalett även om den missat det i början på sin uppväxt, det kanske tar lite extra tid bara.
Är det en katt med stark könsdrift trots kastrering som kissar revir för att hålla bort inkräktare tex. vid ytterdörren eller i alla hörn eller där någon suttit eller varit.
Har man tagit in någon sak utifrån som luktar andra katter?
Har man nyss tapetserat om eller köpt någon ny möbel som luktar konstigt för katten?
Har man gjort rent med något starkt medel typ Klorin eller citrondoft känner katten ofta det som ett markeringshot och själv måste kissa över för att eliminera doften.

Hur kan man då försöka lösa problemet med att katten kissar där den inte ska?
De uppräknade anledningarna som nämnts ovan är några av de vanligaste orsakerna till varför katten kissar där den inte ska. Fler finns naturligtvis. Hur löser man då dessa problem? Ja, bara genom att hitta den förmodade anledningen så har man oftast en möjlighet att lösa problemet genom att åtgärda vad som är fel. När det gäller familjemedlemmar eller andra djur i familjen så är det ju ett faktum som inte går att plocka bort. Men att pyssla om den katten som kissar där den inte ska, lite extra om den känner sig undanskuffad av en ny medlem, är naturligtvis en mycket bra åtgärd. Att försöka vara borta mindre, och gäller det en ensamkatt också fundera på om en kattkompis kan vara ett alternativ till att katten känner sig mer stimulerad. Naturligtvis inte då så att man ursäktar sig med att vara borta ännu mera.

Djur snappar upp minsta känslostämning precis som barn. Djur är djur och vi måste också förstå deras känslor och måna om att göra det bästa i situationen när vi nu ändå har tagit på oss ansvaret för dessa fyrbenta individer.

Att noga visa vad som är fel men också att berömma när något går bra. Framförallt berömmet tror jag vi ofta glömmer bort. När det gäller tillrättavisning så räcker ett bestämt fy med allvarligt tonläge.

Lyckas man med att precis ertappa katten när den kissar, och då pratar jag om precis, fya bestämt och lyft den till kattlådan och ge beröm där. Ge mycket beröm när den väl går på toaletten, så att den förstår att detta är något som matte/husse uppskattar och som är bra. Fokusera alltid på enbart det ni vill att katten ska göra och aldrig tvärtom.. Inga mardrömsbestraffningar som att stoppa ner nosen i urin eller avföring. Det genererar bara en ännu mer osäker katt som definitivt inte litar på er eller förstår vad som är fel. Använd heller inte sprutflaska eller våld mot katten.

Ta er tid med er katt och titta på det jag skrivit här ovan. Utgå ifrån det och försök förändra det ni kan komma på som går att förändra. Ingen katt är den andra lik men anledningarna förekommer dock lika ofta. En del protesterar direkt och andra tar kanske lite längre tid på sig med att visa att dom inte uppskattar det som har hänt. Däremot är dom flesta katter väldigt samarbetsvilliga om man går halva vägen var.
Vilket också ger mer tillit och ökad respekt från bägge parter.

Av: Annalena Nyström
Hämtat från Agrias hemsida