Katternas färger, mönster och hårlag

Färger:
Huskatter förekommer i en mängd olika färger, en del vanligare än andra p.g.a. dominerande anlag. Här följer en översikt över färgerna med exempelbilder från katthemskatter!

Omönstrad, mönstrad och spökmönstrad

Alla katter har vad man kan kalla två färglager. Ett undre "mönsterfärglager" och det övre är täckfärg. I det undre färglagret har ALLA katter ett mönster. Men det övre färglagret avgör om katten är mönstrad eller solid (omönstrad). För att en katt ska vara genetiskt mönstrad måste båda färglagren vara mönstrade. Den är då utöver sitt synliga mönster ljus kring ögonen, runt munnen, på hakan och under svansen. Om den inte är ljus på dessa partier så är den solid, inte mönstrad. Ser katten ändå mönstrad ut betyder det att den katten har en svag täckfärg så det undre färglagret blir synligt. Det kallas spökmönster. Detta är typiskt på till exempel katter som är röda och svartsmoke.

Mönstret på mönstrade katters ben, huvud och svans ser ofta i princip likadana ut. Men det är på sidorna av ryggen som det specifika mönstret kan tydas. Det finns 3 olika mönster:

Tabby = marmorerad
Tigré = randig
Spotted = prickig (ränderna går inte ihop med varandra)

Tickad = svart topp på hårstråt. Mycket ovanlig hos huskatter.

I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om katten är tigré eller spotted.

Omönstrade:
Duke Kullagulla Bonbon
Svart
Blå
Vit

Sladden Horver
Röd
Creme

Mönstrade:
Bruntigré
Cremetabby
Brunspotted

Bruntickad

Jämförelse spökmönstrad/mönstrad:
Röd
(saknar de ljusa partierna)
Rödtabby
(har de ljusa partierna)

Sköldpaddsfärgad

Att en katt är sköldpaddsfärgad betyder att den har två färger. Det finns två typer av sköldpaddsfärgad: blå + creme (blåsköldpadda) och svart + röd (svartsköldpadda). Fördelningen mellan färgerna kan se väldigt olika ut. De kan från att vara tydliga fläckar till väldigt spräcklig.

Sköldpaddor är nästan alltid honor. I de extremt få fall en hane är sköldpaddsfärgad är han oftast steril. Katter kan även anta en udda färgkombination så som röd + blått eller svart + brun. Det sägs att det då troligen är celler som skulle ha blivit två kattungar med olika färger som istället blivit en katt med båda färgerna.

Svartsköldpadda
Blåsköldpadda
Blåsköldpadda

Svartsköldpaddstigré
Svartsköldpaddstabby
Svartsköldpaddsspotted
Svartsmoke med bruntigréfläckar
(hane)

Vitt

Om katten har vita fält lägger man till "med vitt" efter färgbenämningen. Helvita katter har egentligen en stor fläck över hela sig och en "riktig" färg där under som ibland kan synas som en fläck på exempelvis huvudet eller svansen främst när de är små.

Svartsköldpadda med vitt
Svart med vitt
Svartsköldpadda med vitt

Skiftningar i pälsen

Vit/ljusgrå botten av pälsen heter:
Smoke på omönstrade katter
Silver på mönstrade katter

Beroende på täckfärgen kan t ex en svartsmoke se helt svart ut om man inte särar på pälsen för att se färgen på underullen. På bilden av Tessika skymtar lite av hennes vita botten på hennes framtass.

Svartmoke
Svartmoke

Svartsköldpaddssmoke
Blåsköldpaddssmoke +
svartsköldpaddssmoke med vitt

Svartsilvertigré
Cremesilvertigré
med vitt
Blåsilversköldpadds-
tigré med vitt
Svartsilversköldpadds-
tabby

Maskad

En maskad katt har mörkare partier på ansikte, svans och ben medans kroppen är vit med en ljus ton av den aktuella maskfärgen. Mycket ovanligt hos huskatt då båda föräldrarna måste ha någon förfader som är maskad. Eftersom maskade katter har en svagare pigmentering än på fullfärgade katter förekommer inte i svart. "Svartmaskade" blir istället brunmaskade. På maskade katter heter alla mönster tabby just för att man på en bra maskad katt med riktigt ljus kropp inte kan avgöra vilket mönster katten har. Ordet tabby betyder egentligen "mönstrad" på engelska. Så man skulle kunna översätta det till "mönstermaskad". Maskade katter har även alltid blåa ögon.

Intressant om just maskade katter är att de mörka partierna är beroende av kattens kroppstemperatur. Kattens kalla delar, där blodcirkulationen är som lägst, utvecklar färg. Det är därför maskade kattungar alltid är helvita först och sakta utvecklar färgen fram till vuxen ålder.

Brunmaskad
med vitt
Cremetabbymaskad
Blåtabbymaskad

Hårlag

Det finns tre sorters hårlag hos katter. Men hos huskatter brukar man dock vanligtvis endast dela upp i två - korthåriga och långhåriga. Raskatter delar man upp i korthåriga, semilånghåriga och långhåriga. Men det är bara rasen perser som är långhårig, inte beroende av att pälslängden är ett visst antal cm utan för att alla lager av päls (under, mellan och över) är långa. En semilånghår har kortare underull.

Korthårig
Semilånghårig
Semilånghårig
Långhårig